Loopband kopen

Tips voor beginnende (hard)lopers

Wil je beginnen met hardlopen? Dan is het handig als je weet waar je op moet letten. Zo haal je het meeste uit je trainingen en voorkom je blessures en andere ongemakken.

Waarom hardlopen?

Wanneer het weer aangenaam wordt buiten en de temperaturen stijgen zie je steeds meer mensen die hun hardloopschoenen pakken en buiten gaan hardlopen. Voor veel mensen werkt hardlopen dan ook ontspannend. Daarnaast help het heel goed tegen stress, vergroot je je spiermassa, verbeter je je conditie en is het goed voor het voorkomen van allerlei hart- en vaatziekten. Als je een hardloopband hebt, kun je daarnaast ook tijdens slechter weer makkelijk gaan (hard)lopen.

Tip 1: Koop goede hardloopschoenen

Veel mensen starten met het hardlopen, zonder dat ze daar goede schoenen voor hebben. Zo beginnen velen bijvoorbeeld op sneakers of andere sportschoenen. Wat echter belangrijk is, is dat je goede hardloopschoenen hebt!

Goede hardloopschoenen absorberen de klappen tijdens het hardlopen een stuk beter, dan normale schoenen. Goede schoenen zorgen er dus voor dat je niet snel last van je knieën zult hebben. Let erop dat je hardloopschoenen koopt met een dikke zool. Heb je een groter budget? Breng dan eens een bezoekje aan de hardloopspecialist. Vaak kunnen specialisten met behulp van een filmpje bekijken hoe je loopt. Aan de hand daarvan kunnen zij speciale schoenen adviseren, die passen bij jouw looptstijl.

Tip 2: Loop niet te hard van stapel

Wanneer je begint met hardlopen is het belangrijk dat je rustig opbouwt. Zelfs als je op een loopband gaat lopen zul je veel schokken krijgen tijdens het lopen en je conditie zal flink op de proef worden gesteld. Het is dan ook aan te raden om te beginnen met hardlopen met een beginnersschema.

Als je het hardlopen rustig opbouwt, went je lichaam aan de schokken. Je pezen en spieren zullen snel sterker worden, zodat je in een later stadium meer zult kunnen trainen. Wanneer je te snel te hard van stapel loopt zul je al snel te kampen hebben met blesures!

Tip 3: Wissel af

Als je begint met hardlopen is het ook belangrijk om het hardlopen af te wisselen met wandelen. Zodra je merkt dat je niet verder kunt, kan het slim zijn om even te wandelen. Zo kun je op adem komen en heb je wat later misschien weer genoeg energie om verder te rennen. Leg de lat dus niet te hoog, en sta jezelf soms toe om even op adem te komen.

Tip 4: Warming up & Cooling down

Het is belangrijk om je lichaam op te warmen voordat je start met je training. Rek en strek je spieren van je gehele lichaam en loop zachtjes warm. Op deze manier wennen je spieren aan de inspanning. Na de warming up kun je beginnen met het doen van je echte training. Na afloop van je training is het vervolgens belangrijk om weer even uit te lopen. Dit scheelt vaak een hoop spierpijn. Ook het rekken van je spieren helpt vaak om blessures en spierpijn (deels) te voorkomen.

Tip 5: Luister naar je lichaam

Eén van de belangrijkste aspecten van het hardlopen is om goed te luisteren naar je lichaam. Blijf dus niet doorrennen als je lichaam tegenstribbelt. Pijn is een teken dat er vaak iets kapot is of iets niet goed is, probeer dus om daar niet ‘even doorheen te lopen’ . Als je bijvoorbeeld een steek in je zij voelt kun je beter een paar minuten rustig gaan lopen. Als je blijft doorlopen bij overbelasting of andere pijn, maak je de kwaal vaak alleen maar erger! En met een blessure ben je vaak veel verder van huis. Dan kun je al gauw een paar weken niet hardlopen, terwijl je misschien nog maar net de smaak te pakken hebt.